Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Szukaj

NASZE PROJEKTY

Gotuj z Russakiem

„Gotuj z Russakiem” to wyjątkowy projekt Polskiego Związku Łowieckiego, który przywraca do życia dorobek kulinarny Grzegorza Russaka – znawcy tradycji polskiego stołu, popularyzatora kuchni myśliwskiej i dań z darów lasu. Przez lata dzielił się on swoją pasją w programie „Ostoja” nadawanym w TVP2. Dziś jego przepisy powracają w formie archiwalnych nagrań dostępnych na kanale YouTube Polskiego Związku Łowieckiego.

Nowe odcinki publikowane są regularnie w każdą środę – zachęcamy do oglądania i czerpania inspiracji z bogactwa tradycyjnej kuchni łowieckiej!

Odcinki programu

Odcinek 1

Polędwica z dzika z rusztu

W pierwszym odcinku pierwszej serii Grzegorz Russak opowiada, jak przygotować kulinarny przebój letnich biesiad – polędwicę z dzika z rusztu, marynowaną w musztardzie, miodzie i oleju pierwszego tłoczenia, z papryką i pieprzem.

Odcinek 2

Mielone z dzika i jelenia z rusztu

W kolejnym odcinku Grzegorz Russak poleca potrawę niezwykle prostą w przygotowaniu i rewelacyjnie smaczną – polskiego hamburgera, a właściwie mielonego z dziczyzny z rusztu.

Odcinek 3

Zupa gulaszowa z jelenia

Tym razem Grzegorz Russak proponuje polską wersję potrawy wywodzącej się z Węgier – zupy gulaszowej. Nasi rodacy wzbogacili tradycyjną recepturę o grzyby, przesmażone ogórki kiszone i pastę pomidorową.

Odcinek 4

Myśliwska zupa grzybowa

Czy popularna zupa grzybowa ma swoją wersję myśliwską? Grzegorz Russak udowadnia, że tak! Do przyrządzenia tego wyśmienitego dania potrzebny jest bowiem wywar z dziczyzny!

Odcinek 5

Mus pasztetowy z wątróbki i dziczyzny

Grzegorz Russak udowadnia, że wątróbka ze zwierzyny płowej może zaskoczyć – tym razem w formie delikatnego musu pasztetowego. To prosta, a zarazem wykwintna potrawa, która z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni.

Odcinek 6

Karkówka z dzika z rusztu

Złota polska jesień zachęca, by spędzać czas na świeżym powietrzu. To znakomity czas, aby z przyjaciółmi spotkać się przy grillu. Grzegorz Russak podpowiada, jak na taką okazję przygotować klasyczną potrawę – kruchą, aromatyczną i pachnącą lasem karkówkę z dzika!

Odcinek 7

Sztuka mięsa z jelenia po żołniersku

To prawdziwa sztuka! Oczywiście sztuka mięsa z jelenia.

W kolejnym odcinku programu „Gotuj z Russakiem” mistrz proponuje plastry jeleniny, obsmażone i gotowane w bulionie z cebulą, kiełbasą z dzika, fasolą i przecierem pomidorowym. Potrawa dostarczy dużo energii i stąd jej nazwa – „Po żołniersku”! Zapraszamy do obejrzenia!

Odcinek 8

Rarytas na szybko

Najlepsze są dania proste, a cóż może być prostszego, a więc i bardziej apetycznego, niż grillowana polędwica? W kolejnym odcinku „Gotuj z Russakiem” mistrz Grzegorz proponuje delikatną i fantastycznie aromatyczną jeleninę, podaną z warzywami z rusztu i grzybami. Sekret tej wyjątkowej potrawy polega na tym, by wydobyć naturalny smak dziczyzny, a z przypraw sięgnąć jedynie po gałązkę świeżego rozmarynu!

Zapraszamy!