„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
Łowiecki sezon warto zakończyć mocnym akcentem – i nie chodzi tu tylko o emocjonujące polowanie na bażanty, ale również o myśliwski bar karnawałowy, który stanowi świetną okazję do promocji naturalnych i w pełni ekologicznych futer. Między innymi o tym piszemy w lutowym wydaniu „Łowca Polskiego”.
– Według naszych adwersarzy, główną przyczyną spadku liczebności łownego ptactwa są polowania. Prawda jest inna! Zmniejszanie liczebności zwierzyny drobnej, które obserwujemy w ostatnich kilkudziesięciu latach, jest spowodowane, oprócz presji drapieżników, degradacją miejsc jej występowania w wyniku intensywnej urbanizacji oraz zmiany sposobów i systemów prowadzenia produkcji rolniczej. Jak temu zapobiec i jak kształtować łowiska polne, dowiecie się z tekstu
dr. Szymona Hatłasa „Pole do popisu”,
– Podczas polowania lub spaceru może dojść do nieszczęśliwego zdarzenia, w wyniku którego ucierpi nasz pupil. Jak udzielić mu pierwszej pomocy i co powinna zawierać psia apteczka? Odpowiedzi na te pytania w artykule „Apteczka dla towarzysza” udziela Andrzej Wilczopolski,
– Według legendy bażant zawitał do Europy, przywieziony przez Argonautów z wyprawy po złote runo. Nie ulega kwestii, że odniósł wielki sukces kolonizacyjny. Dlaczego zaliczano go kiedyś do ptactwa grubego (razem z dropiem, głuszcem i jarząbkiem) i jakie potrawy z niego przyrządzano, wyjaśnia dr hab. Aleksandra Matulewska,
– Pośród państw założycielskich Międzynarodowej Rady ds. Łowiectwa i Ochrony Zwierzyny – CIC, która w tym roku obchodzi 95-lecie istnienia, znalazła się Polska. Kto reprezentował nasz kraj i jakie cele przyświecają tej organizacji, dowiecie się z tekstu „Dyplomatyka i łowy” autorstwa Bartosza Kłótki,
– Podczas zimowych polowań, np. na bażanty, możemy dokonać lustracji ozimin, sadów czy użytków zielonych pod kątem żerowania zwierzyny. To wspaniała okazja, aby podjąć środki zaradcze, pomagając w zabezpieczaniu upraw i koncentrując odstrzał w odpowiednich miejscach. Na co zwracać uwagę i jak postąpić w chwili wykrycia szkód, doradza w tekście „Zapobiegliwi zimą” Rafał Nowicki,
– Co jeszcze oprócz zintensyfikowania odstrzału może ograniczyć szkody wyrządzane przez zwierzynę w uprawach rolnych? Wszystko na ten temat wie dr Joanna Harmuszkiewicz,
– Po zimowych łowach zasługujemy na ciepły regeneracyjny posiłek. Nic nie doda nam sił tak, jak gulasz przyrządzony według przepisu naszej ekspertki od kuchni myśliwskiej – Jolanty Maślak.
Zapraszamy do lektury!
Redakcja
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań