„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
Oto co dla Was przygotowaliśmy w lipcowym numerze:
– Łowczy krajowy Eugeniusz Grzeszczak ujawnia szczegóły porozumienia z Ministerstwem Obrony Narodowej.
– Ocena wieku strzelonego rogacza, oparta na starciu rejestrów, ma jeden mankament – dokonuje się jej po odstrzale. Dlatego tak ważna pozostaje umiejętność rozpoznawania wieku sarniaków na podstawie obserwacji zachowań i cech anatomicznych kozłów. Na co zwracać uwagę i jakie cechy zdradzają, że mamy do czynienia ze starym rogaczem? O tym w tekście „Ile ma lat?” autorstwa Wacława Matyska.
– Odnalezienie latem, kiedy zboża i trawy są wysokie, sfarbowanego rogacza bywa niezwykle trudne. W takich sytuacjach nie do zastąpienia okazuje się psia trufla. O tym, jak wyszkolić naszego czworonoga do poszukiwań sarnich postrzałków, w artykule „W poszukiwaniu rogacza” pisze Andrzej Wilczopolski.
– Lipiec to czas sarnich godów, w trakcie których wytrawni selekcjonerzy zdobywają cenne parostki. Tajemnice „mowy” saren i technik wabienia kozłów zdradza w tekście „Sposób na myłkusa” Maciej Chotecki.
– Ingerencja cywilizacji w naturę manifestuje się chociażby intensyfikacją rolnictwa, polegającą m.in. na zwiększaniu się powierzchni upraw kukurydzy. To amerykańskie zboże jednym gatunkom szkodzi, innym zdaje się sprzyjać. Więcej na ten temat w tekście dr. hab. inż. Pawła Nasiadki.
– Na co zwracać uwagę przy szacowaniu szkód w kukurydzy? Kiedy można od niego odstąpić? Przeczytajcie tekst naszego eksperta Rafała Nowickiego.
– Wielu selekcjonerów twierdzi, że za rogacza o parostkach niczym baranie rogi lub korkociąg oddałoby medalowego kozła. Tomasza Redy nie interesuje tego rodzaju „handel” ze świętym Hubertem. W kolekcji zgromadził bowiem niejednego medalowego myłkusa, którego wyceniono na złoto. Jakim sposobem wyszukuje takie perełki? Odpowiedź w artykule Bartosza Marca „Skarby kniei”.
– A co w wakacyjnej kuchni? Jolanta Maślak przedstawia przepis na kresowy przysmak, czyli faszerowane dziczyzną paprykę i pieczarki. Z kolei Anna Anklewicz Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia doradza, jak przygotować karkówkę z dzika, aby zawsze była soczysta i krucha, a goście nieodmiennie prosili o dokładkę.
REDAKCJA
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań