„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie. Prowadzi stronę internetową oraz internetowy serwis informacyjny.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej – największym odbiorcą są Stany Zjednoczone.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
W 2023 r. przypada jubileusz 100-lecia zjednoczonego łowiectwa w Polsce. Warto zatem przypomnieć sobie, jak udało się ten cel osiągnąć, pamiętając, że – jak w każdej historii – najważniejsi są ludzie. Z tematem mierzy się Marek Piotr Krzemień.
Czy w obecnych czasach, gdy prawdziwa, śnieżna i mroźna zima gości u nas przez kilka lub najwyżej kilkanaście dni, dokarmianie zwierzyny jest wciąż konieczne? I jaki jest jego wpływ na zwierzynę? Odpowiedzi na te pytania zna dr hab. inż. Paweł Nasiadka.
Nie sposób wymienić wszystkich sposobów na utrzymanie dobrych relacji myśliwych z mieszkańcami dzierżawionych przez nich obwodów. Z całą pewnością należy jednak stwierdzić, że jest to sprawa kluczowa. Bez społecznego poparcia nie będziemy bowiem mogli realizować naszej pasji. O tym przeczytacie w kolejnym znakomitym artykule Jakuba Jurowicza.
Jakie treści Adam Mickiewicz zakamuflował, używając w narodowym eposie języka łowieckiego? Czy sceny myśliwskie, jak choćby słynny spór o dwa charty, nie kryją znaczeń, których poeta nie mógł przekazać wprost? „Kod Mickiewicza” rozszyfrowuje dr hab. Aleksandra Matulewska.
Jak ważne jest dostarczanie zwierzynie mikro- i makroelementów? Na co w istotny sposób wpływają sód, potas, wapń i fosfor? O tym, w jaki sposób najlepiej dostarczać te pierwiastki zwierzynie, przeczytacie w tekście „Sól w łowisku” dr Joanny Harmuszkiewicz.
W styczniowym numerze nie mogło zabraknąć karnawałowych potraw. Tym razem proponujemy dania nieco zapomniane. Hubert Miszczuk podaje przepis na roladę ze schabu bobrowego, a Jolanta Maślak prezentuje recepturę na ozorki z jelenia pod „złamanym” beszamelem.
Zapraszamy do lektury!
Redakcja
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań