Pora na jubileusz
Na przełomie marca i kwietnia 1899 roku ukazał się pierwszy numer „Łowca Polskiego”. Od tej pory towarzyszymy polskim myśliwym, służąc im radą i pomocą, prowadząc kronikę ich triumfów, odniesionych w polu i kniei, zapisując sukcesy w pracy na rzecz środowiska i zachowania zwierzostanów oraz ukazując wszystkie barwy kultury łowieckiej. A co Redakcja przygotowała z okazji -lecia?
Cietrzew, który jeszcze po wojnie powszechnie występował w polskich lasach, jako gatunek znalazł się w naszym kraju w sytuacji krytycznej. Według działaczy ekologicznych przyczyną takiego stanu rzeczy są myśliwi i leśnicy. Tymczasem te dwie bliskie sobie grupy ludzi zjednoczyły się, by cietrzewie dla fauny uratować. Jakie działania podejmują? O tym dowiemy się z artykułu Andrzeja Kruszewicza „Powrót na wrzosowiska”.
Celem założonej przez Michała Modrzewskiego fundacji Venator Polska jest edukacja przyrodniczo-łowiecka. Jednym z pomysłów na popularyzację naszej pasji są kolorowanki edukacyjne, do tej pory przygotowane z wizerunkami polskiego spaniela myśliwskiego, charta, ogara i gończego oraz ptaków łowczych – orła przedniego, sokołów i jastrzębi. W szkołach i przedszkolach oraz instytucjach kultury rozdano ich blisko tys. sztuk! Więcej na ten temat w artykule „Ogary poszły w świat”.
Targi w Norymberdze mają już lat, a od 1974 roku w imprezie wzięło udział prawie milion osób. W jubileuszowej edycji uczestniczyły firmy z całego świata. Jakie nowości przygotowano? Przeczytajcie relację Marka Czerwińskiego „Dla każdego coś celnego”.
Przysłowia są mądrością narodu, a fakt, że tak wiele z nich odnosi się do łowiectwa, najlepiej świadczy, iż polowanie stanowiło przez stulecia jedno z naszych podstawowych zajęć. Myśliwskie porzekadła zawierają zarówno przestrogi, jak i nakazy, wynikające z wielowiekowych doświadczeń łowców – pisze Marek Piotr Krzemień w artykule „W Boga wierz, celnie mierz”.
Wczesną wiosną trwają w sadach cięcia. Wtedy to sadownicy zauważają i zgłaszają do kół szkody wyrządzone przez zwierzynę. Rafał Nowicki podpowiada, jak prawidłowo przeprowadzić proces szacowania.
A co w kuchni? Jolanta Maślak zdradza niezawodny przepis na kiełbasę z jelenia i dzika, a Anna Anklewicz Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia doradza, jak przygotować stek z jelenia z wędzonym boczkiem i serem cheddar.
Zapraszamy do lektury
Redakcja
W prenumeracie taniej, zapraszamy do zakupu: