W minioną sobotę w Zespole Szkół Rolniczych w Kościelcu już po raz drugi odbyły się warsztaty kulinarne, pt. „Dziczyzna w kuchni w roli głównej”. Warsztaty poprowadził mistrz w przygotowywaniu dziczyzny Jakub Wolski. Współorganizatorami warsztatów byli: Zarząd Okręgowy PZŁ w Koninie, Stowarzyszenie Dian Polskich, Polski Związek Młodzieży Łowieckiej oraz Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny „Lizawka” z Poznania. W warsztatach uczestniczyła młodzież z klas żywienia i usług gastronomicznych z technikum w Kościelcu i Powierciu, a także Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Czołowie i Ruszkowie II. Celem warsztatów była promocja potraw z dziczyzny i nauka jej przyrządzania oraz przedstawienie walorów zdrowego odżywiania, wykorzystując mięso pochodzące ze zwierzyny.
Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji dwie tusze danieli oraz mięso z jelenia i dzika. Od wczesnych godzin rannych pod okiem mistrza Jakuba Wolskiego dokonano fachowego rozbioru, a następnie maceracji mięsa i przygotowania potraw. Wypiekano także specjalnie na tę okazję chleb ze składników i według receptury Mistrza Jakuba. Zaproszeni goście: Wicestarosta Powiatu Kolskiego Sylwester Chęciński, Wójt Gminy Kościelec Dariusz Ostrowski, Dyrektorzy Zespołów Szkół w Kościelcu i Powierciu, Łowczy Okręgowy Bernard Rux, zasiedli wspólnie przy biesiadnym stole razem z uczestnikami warsztatów. Stoły uginały się pod półmiskami potraw z dziczyzny z gulaszem w roli głównej. Żony myśliwych chętnie udostępniały swoje sprawdzone przepisy. Uczestnicy warsztatów umówili się na kolejne spotkanie w przyszłym roku.