Nad polami słychać już pierwsze skowronki, na łąkach pojawiły się czajki, a donośny klangor żurawi zwiastuje nadchodzącą wiosnę. To czas intensywnych działań w łowiectwie – inwentaryzacji zwierzyny i podpisywania planów łowieckich. Aby na chwilę oderwać się od myśliwskiej buchalterii, warto sięgnąć po marcowe wydanie „Łowca Polskiego”, w którym czekają na Was interesujące artykuły dotyczące kluczowych kwestii łowieckich, kynologii, przyrody oraz historii myślistwa.
Co znajdziecie w najnowszym numerze?
🔹 O przyszłości Polskiego Związku Łowieckiego
Łowczy Krajowy Eugeniusz Grzeszczak mówi o szansach na przywrócenie samorządności PZŁ, przyszłości Krajowego Forum Zrównoważonego Rozwoju oraz planach podpisania porozumienia między PZŁ, Niemieckim Związkiem Łowieckim i francuską organizacją myśliwską.
🔹 Kontrowersje wokół listy gatunków łownych
Dr Szymon Hatłas komentuje projekt rozporządzenia Ministerstwa Klimatu i Środowiska dotyczący skreślenia siedmiu gatunków ptaków z listy gatunków łownych. Autor podkreśla, że resort ponownie kieruje się ideologią, pomijając fakty naukowe i argumenty ekspertów.
🔹 Bezpieczeństwo psa podczas polowania
Andrzej Wilczopolski przestrzega przed rutyną i brakiem refleksu, które mogą narazić psa na niebezpieczeństwo podczas polowania. Ekspert kynologii wyjaśnia, kiedy czworonóg powinien przejść na „łowiecką emeryturę” i jak należy ją zaplanować.
🔹 Rosomak – legenda i rzeczywistość
Czy rzeczywiście jest tak nieustraszony, żarłoczny i silny, jak głosi jego legenda? Dr hab. Aleksandra Matulewska w artykule „Bestia północy” przybliża prawdziwe oblicze tego tajemniczego drapieżnika.
🔹 Głuszce i cietrzewie – śladami zapomnianych polowań
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ich charakterystyczne wiosenne turnieje rozbrzmiewały w lasach nieopodal Warszawy. Co doprowadziło do zaniku tych ptaków? O przyczynach spadku ich liczebności pisze dr hab. inż. Paweł Nasiadka.
🔹 Historia myśliwskich kalendarzy
Dawne ustawy łowieckie, terminy polowań, reklamy składów myśliwskich oraz nieaktualne dziś poglądy na hodowlę zwierzyny – to wszystko znajdziemy w starych myśliwskich kalendarzach. Leszek Szewczyk tłumaczy, dlaczego warto je kolekcjonować i studiować.
🔹 Dziczyzna w dawnej kuchni
Jak czerpać inspiracje z dawnych przepisów i wykorzystać je we współczesnej kuchni? Jolanta Maślak przybliża tradycję figatelli – dawnych pulpetów z dziczyzny, które dziś mogą wzbogacić każde myśliwskie menu.
Zapraszamy do lektury!
Redakcja „Łowca Polskiego”