Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Wątróbka duszona z cebulką po myśliwsku

Myśliwski stół

 

Składniki

  • wątróbka z dzika pokrojona w plastry
  • 2 dość duże marchewki starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach
  • 2 cebule pokrojone w talarki
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej
  • vegeta
  • cytryna
  • Marynata:
  • pół litra mleka słodkiego
  • jeden mały jogurt naturalny
  • liść laurowy pokruszony
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • cebula pokrojona w talarki

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę- wszystkie składniki wymieszać z sobą. Wątrobę umyć, osuszyć i włożyć do marynaty na przynajmniej półtorej godziny.

Cebulę obrać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Wyjąć z patelni, a następnie włożyć startą marchewką, doprawić wegetą, pieprzem i podlać niewielką ilością wody. Chwilkę poddusić na patelni.

Wątrobę wyjąć z marynaty, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na oleju na niewielkim ogniu.

Po usmażeniu skropić cytryną, położyć przesmażoną cebulkę, a na to marchewkę, ewentualnie posolić. Ja jednak uważam, żeby każdy solił sobie sam, żeby wątróbka nie zrobiła się twarda. Udekorować natką pietruszki.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: