Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
29
05:36 - 17:16
17:15 - 04:31
 
30
05:37 - 17:13
17:20 - 05:47
 
01
05:39 - 17:11
17:30 - 06:57
 
02
05:41 - 17:09
17:41 - 08:11
 
03
05:42 - 17:06
17:57 - 09:28
 
04
05:44 - 17:04
18:18 - 10:49
 
05
05:46 - 17:02
18:53 - 12:07
 
06
05:48 - 16:59
19:43 - 13:19
 
07
05:49 - 16:57
20:52 - 14:15
 
08
05:51 - 16:55
22:16 - 14:55
 
09
05:53 - 16:53
23:47 - 15:23
 
10
05:55 - 16:50
- - -
 
11
05:56 - 16:48
01:19 - 15:59
 
12
05:58 - 16:46
02:50 - 16:12
 
13
06:00 - 16:43
04:18 - 16:25
 
14
06:02 - 16:41
05:47 - 16:37
 
15
06:03 - 16:39
07:15 - 16:52
 
16
06:05 - 16:37
08:46 - 17:11
 
17
06:07 - 16:35
10:15 - 17:36
  Nów
18
06:09 - 16:32
11:38 - 18:11
  Nów
19
06:11 - 16:30
12:47 - 19:02
  Nów
20
06:12 - 16:28
13:39 - 20:08
 
21
06:14 - 16:26
14:14 - 21:23
 
22
06:16 - 16:24
14:37 - 22:40
 
23
06:18 - 16:22
14:53 - 23:56
 
24
06:20 - 16:20
- - -
 
25
06:21 - 16:18
15:11 - 01:10
 
26
06:23 - 16:16
15:21 - 02:21
 
27
06:25 - 16:14
15:29 - 03:32
 
28
06:27 - 16:12
15:38 - 04:43
 
29
06:29 - 16:10
15:48 - 05:56
 
30
06:31 - 16:08
16:02 - 07:12
 
31
06:33 - 16:06
16:21 - 08:30
 
01
06:34 - 16:04
16:50 - 09:50
 
02
06:36 - 16:02
17:33 - 11:04
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1727

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.