Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
30
05:38 - 17:13
12:01 - 19:07
  Nów
01
05:39 - 17:10
13:14 - 19:42
  Nów
02
05:41 - 17:08
14:15 - 20:30
 
03
05:43 - 17:06
15:00 - 21:32
 
04
05:45 - 17:03
15:33 - 22:39
 
05
05:46 - 17:01
15:54 - 23:56
 
06
05:48 - 16:59
- - -
 
07
05:50 - 16:57
16:20 - 01:10
 
08
05:52 - 16:54
16:29 - 02:24
 
09
05:53 - 16:52
16:39 - 03:38
 
10
05:55 - 16:50
16:48 - 04:52
 
11
05:57 - 16:47
16:58 - 06:08
 
12
05:59 - 16:45
17:11 - 07:29
 
13
06:00 - 16:43
17:28 - 08:53
 
14
06:02 - 16:41
17:52 - 10:20
 
15
06:04 - 16:38
18:28 - 11:46
 
16
06:06 - 16:36
19:23 - 13:01
 
17
06:07 - 16:34
20:39 - 13:59
 
18
06:09 - 16:32
22:09 - 14:39
 
19
06:11 - 16:30
23:42 - 15:05
 
20
06:13 - 16:28
- - -
 
21
06:15 - 16:25
01:15 - 15:39
 
22
06:16 - 16:23
02:42 - 15:52
 
23
06:18 - 16:21
04:08 - 16:03
 
24
06:20 - 16:19
05:33 - 16:15
 
25
06:22 - 16:17
06:57 - 16:29
 
26
06:24 - 16:15
08:21 - 16:45
 
27
06:26 - 16:13
09:43 - 17:08
  Nów
28
06:27 - 16:11
11:00 - 17:41
  Nów
29
06:29 - 16:09
12:06 - 18:25
  Nów
30
06:31 - 16:07
12:57 - 19:20
  Nów
31
06:33 - 16:05
13:33 - 20:27
 
01
06:35 - 16:03
13:59 - 21:42
 
02
06:37 - 16:01
14:14 - 22:55
 
03
06:39 - 16:00
- - -
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1726

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.