Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
01
05:40 - 17:10
- - -
 
02
05:42 - 17:08
00:31 - 16:38
 
03
05:43 - 17:05
01:59 - 16:55
 
04
05:45 - 17:03
03:23 - 17:08
 
05
05:47 - 17:01
04:43 - 17:19
 
06
05:48 - 16:58
06:01 - 17:30
 
07
05:50 - 16:56
07:18 - 17:41
 
08
05:52 - 16:54
08:34 - 17:54
 
09
05:54 - 16:51
09:50 - 18:11
  Nów
10
05:55 - 16:49
11:05 - 18:31
  Nów
11
05:57 - 16:47
12:16 - 19:01
  Nów
12
05:59 - 16:45
13:20 - 19:43
 
13
06:01 - 16:42
14:09 - 20:39
 
14
06:03 - 16:40
14:46 - 21:45
 
15
06:04 - 16:38
15:13 - 22:59
 
16
06:06 - 16:36
- - -
 
17
06:08 - 16:34
15:47 - 00:17
 
18
06:10 - 16:31
15:58 - 01:36
 
19
06:11 - 16:29
16:09 - 02:55
 
20
06:13 - 16:27
16:20 - 04:15
 
21
06:15 - 16:25
16:33 - 05:39
 
22
06:17 - 16:23
16:48 - 07:05
 
23
06:19 - 16:21
17:08 - 08:34
 
24
06:21 - 16:19
17:37 - 10:06
 
25
06:22 - 16:17
18:19 - 11:33
 
26
06:24 - 16:15
19:21 - 12:46
 
27
06:26 - 16:13
20:38 - 13:40
 
28
06:28 - 16:11
22:06 - 14:17
 
29
06:30 - 16:09
23:36 - 14:43
 
30
06:32 - 16:07
- - -
 
31
06:33 - 16:05
01:02 - 15:14
 
01
06:35 - 16:03
02:24 - 15:27
 
02
06:37 - 16:01
03:44 - 15:37
 
03
06:39 - 15:59
05:01 - 15:48
 
04
06:41 - 15:57
06:17 - 16:00
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1725

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.