Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
27
05:32 - 17:20
03:04 - 17:35
 
28
05:34 - 17:18
04:15 - 17:48
 
29
05:36 - 17:16
05:22 - 18:00
 
30
05:37 - 17:13
06:29 - 18:12
 
01
05:39 - 17:11
07:39 - 18:24
  Nów
02
05:41 - 17:09
08:50 - 18:38
  Nów
03
05:42 - 17:06
10:04 - 18:56
  Nów
04
05:44 - 17:04
11:19 - 19:21
  Nów
05
05:46 - 17:02
12:34 - 19:55
 
06
05:48 - 16:59
13:44 - 20:42
 
07
05:49 - 16:57
14:41 - 21:47
 
08
05:51 - 16:55
15:25 - 23:04
 
09
05:53 - 16:53
- - -
 
10
05:55 - 16:50
16:22 - 00:29
 
11
05:56 - 16:48
16:41 - 01:57
 
12
05:58 - 16:46
16:59 - 03:24
 
13
06:00 - 16:44
17:15 - 04:50
 
14
06:02 - 16:41
17:33 - 06:16
 
15
06:03 - 16:39
17:52 - 07:43
 
16
06:05 - 16:37
18:12 - 09:09
 
17
06:07 - 16:35
18:46 - 10:32
 
18
06:09 - 16:33
19:26 - 11:51
 
19
06:11 - 16:30
20:17 - 12:59
 
20
06:12 - 16:28
21:22 - 13:52
 
21
06:14 - 16:26
22:27 - 14:33
 
22
06:16 - 16:24
23:39 - 15:03
 
23
06:18 - 16:22
- - -
 
24
06:20 - 16:20
00:50 - 15:42
 
25
06:21 - 16:18
02:00 - 15:56
 
26
06:23 - 16:16
03:09 - 16:08
 
27
06:25 - 16:14
04:17 - 16:20
 
28
06:27 - 16:12
05:25 - 16:31
 
29
06:29 - 16:10
06:35 - 16:45
 
30
06:31 - 16:08
07:48 - 17:01
 
31
06:32 - 16:06
09:03 - 17:22
  Nów

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1723

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.