Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
28
05:34 - 17:18
19:28 - 09:43
 
29
05:36 - 17:15
19:55 - 11:01
 
30
05:38 - 17:13
20:28 - 12:15
 
01
05:39 - 17:11
21:09 - 13:20
 
02
05:41 - 17:08
21:58 - 14:17
 
03
05:43 - 17:06
22:54 - 15:03
 
04
05:45 - 17:04
23:57 - 15:41
 
05
05:46 - 17:01
- - -
 
06
05:48 - 16:59
01:03 - 16:32
 
07
05:50 - 16:57
02:10 - 16:50
 
08
05:51 - 16:54
03:18 - 17:06
 
09
05:53 - 16:52
04:27 - 17:21
 
10
05:55 - 16:50
05:37 - 17:35
 
11
05:57 - 16:47
06:48 - 17:50
 
12
05:58 - 16:45
08:03 - 18:08
  Nów
13
06:00 - 16:43
09:21 - 18:30
  Nów
14
06:02 - 16:41
10:41 - 19:00
  Nów
15
06:04 - 16:39
11:59 - 19:41
  Nów
16
06:06 - 16:36
13:09 - 20:35
 
17
06:07 - 16:34
14:07 - 21:45
 
18
06:09 - 16:32
14:51 - 23:06
 
19
06:11 - 16:30
- - -
 
20
06:13 - 16:28
15:50 - 00:33
 
21
06:15 - 16:26
16:12 - 01:58
 
22
06:16 - 16:23
16:31 - 03:22
 
23
06:18 - 16:21
16:49 - 04:46
 
24
06:20 - 16:19
17:09 - 06:06
 
25
06:22 - 16:17
17:30 - 07:26
 
26
06:24 - 16:15
17:56 - 08:40
 
27
06:26 - 16:13
18:26 - 09:59
 
28
06:27 - 16:11
19:04 - 11:09
 
29
06:29 - 16:09
19:50 - 12:10
 
30
06:31 - 16:07
20:44 - 13:00
 
31
06:33 - 16:05
21:45 - 13:41
 
01
06:35 - 16:03
22:50 - 14:12
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1722

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.