Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
27
05:33 - 17:19
11:57 - 19:25
 
28
05:35 - 17:17
12:49 - 20:17
 
29
05:37 - 17:14
13:36 - 21:18
 
30
05:38 - 17:12
14:11 - 22:24
  Nów
01
05:40 - 17:10
14:37 - 23:31
  Nów
02
05:42 - 17:07
- - -
  Nów
03
05:44 - 17:05
15:16 - 00:40
 
04
05:45 - 17:03
15:32 - 01:48
 
05
05:47 - 17:00
15:48 - 02:55
 
06
05:49 - 16:58
16:03 - 04:02
 
07
05:51 - 16:56
16:19 - 05:11
 
08
05:52 - 16:53
16:39 - 06:22
 
09
05:54 - 16:51
17:03 - 07:35
 
10
05:56 - 16:49
17:32 - 08:48
 
11
05:58 - 16:47
18:11 - 10:02
 
12
05:59 - 16:44
19:02 - 11:11
 
13
06:01 - 16:42
20:06 - 12:11
 
14
06:03 - 16:40
21:21 - 12:59
 
15
06:05 - 16:38
22:44 - 13:36
 
16
06:07 - 16:35
- - -
 
17
06:08 - 16:33
00:09 - 14:29
 
18
06:10 - 16:31
01:34 - 14:49
 
19
06:12 - 16:29
02:58 - 15:08
 
20
06:14 - 16:27
04:21 - 15:27
 
21
06:16 - 16:25
05:44 - 15:47
 
22
06:17 - 16:23
07:05 - 16:12
 
23
06:19 - 16:21
08:24 - 16:43
 
24
06:21 - 16:18
09:37 - 17:21
 
25
06:23 - 16:16
10:40 - 18:09
 
26
06:25 - 16:14
11:38 - 19:07
 
27
06:27 - 16:12
12:10 - 20:11
 
28
06:29 - 16:10
12:40 - 21:20
 
29
06:30 - 16:08
13:03 - 22:28
  Nów
30
06:32 - 16:07
13:22 - 23:36
  Nów
31
06:34 - 16:05
- - -
  Nów

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1452

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.