Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
30
05:37 - 17:13
16:47 - 05:14
 
01
05:39 - 17:11
17:03 - 06:39
 
02
05:41 - 17:08
17:23 - 08:07
 
03
05:43 - 17:06
17:49 - 09:37
 
04
05:44 - 17:04
18:25 - 11:05
 
05
05:46 - 17:01
19:18 - 12:24
 
06
05:48 - 16:59
20:25 - 13:27
 
07
05:50 - 16:57
21:47 - 14:12
 
08
05:51 - 16:55
23:13 - 14:43
 
09
05:53 - 16:52
- - -
 
10
05:55 - 16:50
00:37 - 15:22
 
11
05:57 - 16:48
01:59 - 15:36
 
12
05:58 - 16:45
03:16 - 15:40
 
13
06:00 - 16:43
04:31 - 15:57
 
14
06:02 - 16:41
05:44 - 16:09
 
15
06:04 - 16:39
06:57 - 16:23
 
16
06:06 - 16:37
08:09 - 16:40
 
17
06:07 - 16:34
09:20 - 17:03
 
18
06:09 - 16:32
10:27 - 17:35
 
19
06:11 - 16:30
11:28 - 18:18
 
20
06:13 - 16:28
12:21 - 19:13
 
21
06:15 - 16:26
12:58 - 20:19
  Nów
22
06:17 - 16:24
13:28 - 21:34
  Nów
23
06:18 - 16:22
13:50 - 22:52
  Nów
24
06:20 - 16:20
- - -
  Nów
25
06:22 - 16:17
14:23 - 00:11
 
26
06:24 - 16:15
14:38 - 01:32
 
27
06:26 - 16:13
14:53 - 02:53
 
28
06:28 - 16:11
15:08 - 04:16
 
29
06:29 - 16:09
15:27 - 05:43
 
30
06:31 - 16:08
15:50 - 07:11
 
31
06:33 - 16:06
16:21 - 08:43
 
01
06:35 - 16:04
17:06 - 10:04
 
02
06:37 - 16:02
18:08 - 11:14
 
03
06:39 - 16:00
19:25 - 12:07
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1450

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.