Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie

Poprzedni Październik Następny
 
Poprzedni Październik Następny
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nd
27
05:32 - 17:21
15:28 - 22:17
  Nów
28
05:34 - 17:18
16:02 - 23:49
  Nów
29
05:35 - 17:16
- - -
 
30
05:37 - 17:14
16:42 - 01:22
 
01
05:39 - 17:11
16:56 - 02:52
 
02
05:40 - 17:09
17:07 - 04:18
 
03
05:42 - 17:07
17:18 - 05:42
 
04
05:44 - 17:04
17:30 - 07:04
 
05
05:46 - 17:02
17:44 - 08:25
 
06
05:47 - 17:00
18:01 - 09:47
 
07
05:49 - 16:57
18:24 - 11:06
 
08
05:51 - 16:55
18:56 - 12:18
 
09
05:53 - 16:53
19:42 - 13:22
 
10
05:54 - 16:51
20:40 - 14:09
 
11
05:56 - 16:48
21:48 - 14:43
 
12
05:58 - 16:46
23:02 - 15:07
 
13
06:00 - 16:44
- - -
 
14
06:02 - 16:42
00:16 - 15:37
 
15
06:03 - 16:39
01:32 - 15:46
 
16
06:05 - 16:37
02:47 - 15:56
 
17
06:07 - 16:35
04:02 - 16:05
 
18
06:09 - 16:33
05:20 - 16:15
 
19
06:11 - 16:31
06:41 - 16:28
 
20
06:12 - 16:29
08:07 - 16:43
 
21
06:14 - 16:26
09:36 - 17:08
 
22
06:16 - 16:24
11:04 - 17:44
 
23
06:18 - 16:22
12:20 - 19:00
 
24
06:20 - 16:20
13:19 - 19:53
  Nów
25
06:22 - 16:18
14:01 - 21:23
  Nów
26
06:23 - 16:16
14:29 - 22:56
  Nów
27
06:25 - 16:14
- - -
  Nów
28
06:27 - 16:12
15:02 - 00:27
 
29
06:29 - 16:10
15:14 - 01:56
 
30
06:31 - 16:08
15:25 - 03:21
 
31
06:33 - 16:06
15:37 - 04:44
 

Gatunki zwierząt, na które można polować w październiku 1447

GATUNEK Okres polowań
Jelenie szlachetne
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 21 sierpnia do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia,
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego, pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca
Daniele
byki, łanie i cielęta
a) byki: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do końca lutego, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do końca lutego,
b) łanie: – w drugim roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca oraz od dnia 1 września do dnia 15 stycznia, – w trzecim i kolejnym roku życia – od dnia 1 września do dnia 15 stycznia
c) cielęta – od dnia 1 września do końca lutego, a na terenie województw: wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego – od dnia 1 września do dnia 31 marca;
Sarny
kozy i koźlęta
Cały miesiąc
Dziki
wszystkie
Cały miesiąc
Muflony
tryki, owce i jagnięta
Cały miesiąc
Borsuki
Cały miesiąc
Tchórze i kuny
Cały miesiąc
Lisy, Norki Amerykańskie
Cały miesiąc
Bażanty
koguty; kury: wyłącznie na terenach OHZ (bażanta)
Cały miesiąc
Kuropatwy
tylko w drodze odłowu
do 21.10, a w drodze odłowu cały miesiąc
Słonki
do 21.12
Kaczki
krzyżówki, cyraneczki, głowienki i czernice
do 31.12
Gęsi
gęgawy, zbożowe i białoczelne: do 21.12, na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego i dolnośląskiego cały miesiąc
Łyski
do 31.12
Gołębie grzywacze
Cały miesiąc
Jarząbki
Cały miesiąc
Przez cały rok wolno polować na:
  • norki amerykańskie, jenoty i szopy pracze;
  • borsuki, tchórze, kuny (leśne i domowe) na terenach obwodów łowieckich na których występuje cietrzew lub głuszec;
  • lisy na terenach obwodów łowieckich, w których występuje głuszec lub cietrzew lub prowadzono w ostatnich 2 latach kalendarzowych zasiedlenia zająca, bażanta lub kuropatwy – przez cały rok;
  • piżmaki na terenach rybackich obrębów hodowlanych;
Stan na dzień 2 lipca 2022 r.