„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
Według najnowszych badań, przeprowadzonych przez Pracownię Badań Społecznych, aż 63% Polaków popiera legalne polowania i dostrzega rolę myśliwych w ochronie przyrody i bezpieczeństwie publicznym! Więcej na ten temat przeczytacie w kwietniowym wydaniu „Łowca Polskiego”.
– W tym miesiącu obchodzimy tysiąclecie koronacji Bolesława Chrobrego, który jako pierwszy wprowadził regulacje prawne dotyczące ochrony gniazd sokolich i polowania na bobry. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule dr. Szymona Hatłasa pt. „O królach, turach i regaliach”.
– W jakim wieku nasz czworonożny towarzysz polowań powinien przejść na łowiecką emeryturę i jak ona powinna wyglądać? Wszystko na ten temat wie Andrzej Wilczopolski.
– Historię Józefa Kiszkurny, który trzykrotnie sięgnął po mistrzostwo świata w strzelaniu do rzutków (trap), przybliża w tekście „Z zimną krwią” Bartosz Marzec.
– O przełomie w podejściu do edukacji łowieckiej i badań nad przyrodą, doskonaleniu kadr Zrzeszenia, a także wzmacnianiu pozycji myśliwych w debacie publicznej mówi prof. dr hab. Dariusz J. Gwiazdowicz.
– Co jest przyczyną coraz częstszych wizyt burych drapieżników w pobliżu ludzkich siedzib, wyjaśnia w artykule „Wilk u bram” dr Joanna Harmuszkiewicz.
– W domu Jolanty Maślak w święta wielkanocne na stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej z dziczyzny. Jak ją przyrządzić? Wyjawiamy ten kulinarny sekret!
Redakcja
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań