„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
Byki już się stroją, ale do chwili, gdy rykowisko rozpocznie się na dobre, pozostało jeszcze parę dni. Proponujemy, abyście wykorzystali je na lekturę najnowszego numeru „Łowca Polskiego”:
– historie zdobycia dziesięciu najmocniejszych wieńców sezonu przygotował dla Was Wacław Matysek. Zaznaczmy, że to już nasz piętnasty ranking!
– na pytanie o to, która rasa jest najlepsza do polowania na ptactwo wodne, nie ma krótkiej odpowiedzi. Trzeba więc dokonać zestawienia najważniejszych wad i zalet poszczególnych ras, a na co dokładnie zwrócić uwagę, wie Andrzej Wilczopolski;
– Mazury rzucają na ludzi nieodparty czar. Znanych myśliwych, którzy ukochali tę krainę, wspomina, nie szczędząc anegdot, Andrzej Arcimowicz;
– Polska dysponuje rozbudowanym katalogiem narzędzi w zakresie ochrony przyrody. Na papierze wygląda to imponująco, ale w praktyce wciąż tracimy cenne siedliska, gatunki oraz ograniczamy procesy ekologiczne. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź znają prof. dr hab. Dariusz J. Gwiazdowicz i dr Szymon Hatłas;
– czy byki w czasie rykowiska trzymają się określonych rewirów, czy też wędrują w poszukiwaniu łań, wyjaśnia dr hab. inż. Paweł Nasiadka;
– jedną z najświętszych zasad wykwintnej kuchni myśliwskiej jest wykorzystanie w pełni tuszy upolowanego zwierza. Mistrzem w tej sztuce jest Tomasz Michalski, który zdradza przepis na biały salceson z dzika;
– po jesiennym polowaniu nic tak nie krzepi jak myśliwska grochówka na golonkach z dzika. Sprawdzonym przepisem dzieli się Jolanta Maślak.
Zapraszamy do lektury!
Redakcja
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań