 
															„Łowiec Polski” – miesięcznik o tematyce przyrodniczo-łowieckiej, poruszający tematy z dziedziny nauk przyrodniczych, ekologii, historii, etyki łowieckiej, prawa, broni i amunicji, kynologii łowieckiej, sokolnictwa, myślistwa łuczniczego, a także działalności Polskiego Związku Łowieckiego – wydawany od 1899 roku jest jednym z najstarszych tego typu tytułów w Polsce i w Europie.
Wydawcą miesięcznika jest Polski Związek Łowiecki- Zarząd Główny. „Łowiec Polski” dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, realizowanej we współpracy z najważniejszymi sieciami prasowymi, oraz w prenumeracie, w tym także zagranicznej.
Od 2006 roku „Łowiec Polski” liczy sobie 116 stron, a od 2014 roku wydawany jest również w wersji elektronicznej, dostępnej na najpopularniejszych platformach: Apple (za pośrednictwem AppStore) oraz Android (za pośrednictwem Google Play).
Rozpoczyna się sezon zbiorówek, więc w październikowym wydaniu „Łowca Polskiego” Andrzej Wilczopolski, nasz ekspert od kynologii, odpowiada na nurtujące wielu myśliwych pytanie: jak powstaje dzikarz? Ale w najnowszym numerze znajdziecie o wiele więcej ciekawych artykułów!
Polski system prawny jasno określa, że zwalczanie inwazyjnych gatunków obcych (IGO) jest zadaniem państwa, a nie organizacji społecznych takich jak PZŁ czy lokalnych stowarzyszeń. Dlatego tak ważna jest współpraca państwa i PZŁ. Jak powinna wyglądać, wyjaśnia w artykule „IGO – stracony czas, rosnące zagrożenie” dr Szymon Hatłas.
Skaczą lekko tam, gdzie człowiek z trudem stawia krok, poruszają się jakby wbrew prawom grawitacji, a ich obecność budzi jednocześnie zachwyt, dreszcz emocji i respekt. O kozicach ich symbolice w europejskiej kulturze pisze w tekście „Wolny duch gór” dr hab. Aleksandra Matulewska.
Od kiedy muflony występują w Polsce, kto je pierwszy wprowadził na nasze ziemie i dlaczego część introdukcji nie powiodła się? Żadne z tych pytań nie sprawia kłopotu dr. hab. inż. Pawłowi Nasiadce.
Kwintesencją klasycznej broni śrutowej pozostaje dubeltówka, a broni kulowej niezawodna pojedynka. I choć niektórzy twierdzą, że jest ona mniej praktyczna, może warto sięgnąć do tradycji naszych przodków? Na co zwrócić uwagę przy wyborze kipplaufa zdradza Marek Czerwiński.
A co w kulinariach? Jolanta Maślak poleca przepis na królewskie pierogi z dziczyzną, a Tomasz Michalski, nasz mistrz od wędlin, dojrzewającą karkówkę z dzika.
Zapraszamy do lektury!
Redakcja
Cena prenumeraty jest niższa niż w sprzedaży detalicznej
Dostawa bezpośrednio do domu lub firmy
Informacje z kraju i ze świata, porady praktyczne oraz historie ciekawych polowań









