Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Kuropatwy pieczone

Ptactwo

Składniki

  • 2 kuropatwy
  • 10 dag słoniny
  • łyżeczka szałwi
  • łyżeczka tartej bułki
  • sól
  • 3/4 szklanki rosołu
  • łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania

1. Kuropatwy oczyścić i umyć.
2. Piersi naszpikować pokrajaną w słupki słoniną (5 dag), a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli.
3. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny.
4. Wstawić do piekarnika, a gdy się zrumienią, oprószyć tartą bułką i upiec do miękkości podlewając rosołem.
5. Gotowe przekrajać na połówki, usunąć ze środka szałwię, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami z kompotu, polać sosem wymieszanym z nacią pietruszki.
6. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty i kompotu z wiśni.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: