Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Bażant w śmietanie

Ptactwo

Składniki

  • Udka bażancie 4
  • śmietana 18% 500ml
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • marchewka 1
  • por 1
  • seler 1/5
  • pietruszka 1
  • musztarda sarepska 4 łyżeczka
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • białe wino 100ml

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki. Por w plasterki.
2. Śmietanę mieszamy z musztardami oraz białym winem.
3. Dodajemy pokrojone warzywa.
4. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nogi bażancie. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
5. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
6. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
8. Wstawiamy bażanta i pieczemy około 120 minut.
9. Podczas pieczenia zawartość naczynia często mieszamy.
10. Tak przygotowanego bażanta można podać z białym pieczywem.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: