Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Kaczka w żurawinach

Ptactwo

Składniki

  • kaczka
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 jabłka
  • gruboziarnista sól
  • majeranek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • suszona żurawina 150g
  • konfitura z żurawiny
  • szklanka czerwonego wina
  • kieliszek koniaku
  • jedna szalotka
  • 150ml bulionu cielęcego
  • świeży tymianek
  • łyżeczka mąki

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania sosu

dodajemy kolejno: łyżkę masła
oliwę z oliwek
pokrojoną szalotkę
czosnek
suszone żurawiny
tymianek
szklankę wina
bulion
łyżeczkę konfitury z żurawiny
łyżeczkę mąki
pieprz

Sposób przygotowania

1. Kaczkę wewnątrz nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.
2. Dodajemy jabłka pokrojone na kawałki.
3. Zamykamy kaczkę na wykałaczki.
4. W naczyniu rozpuszczamy jedną łyżkę masła.
5. Kaczkę lekko obsmażamy na maśle, po czym wyjmujemy z naczynia.
6. Przekładamy kaczkę w żeliwnym naczyniu, opiekamy ponownie i zastawiany pod przykryciem na dwie godziny.
7. Gdy jest miękka polewamy koniakiem i podpalamy.
8. Podajemy z purée z marchewki.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: