Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Zajęcze udka w słodkim sosie

Zwierzyna drobna

Składniki

  • 4 uda zająca
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • łyżka soku lub dżemu z żurawin
  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • tymianek
  • szklanka bulionu
  • olej
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • łyżka powideł śliwkowych
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Uda zająca umyć pod bieżącą wodą, osuszyć w bibule, doprawić solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krótko mięso na ostrym ogniu.
3. Warzywa obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę.
4. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i bulionem, dusić na małym ogniu przez około 45 minut.
5. Skórkę i sok z cytryny dodać po 30 minutach.
6. Mięso przełożyć na talerz.
7. Cukier, powidła i sok z żurawin dodać do sosu, dusić 5 minut, przetrzeć, włożyć mięso, dusić kolejne 15 minut.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: