Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Udko królika w winie

Zwierzyna drobna

Składniki

  • 800g udźców z królika[każdy po 200g]
  • 400g śliwek
  • sól
  • pieprz
  • 30g korzenia imbiru
  • czosnek
  • 4szt papryki pepperoni czerw.
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 125ml wina śliwkowego
  • szczypta anyżu
  • 50g siekanych orzeszków pinii
  • 2 liście laurowe
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pietruszka do posypania
  • 125ml soku z czarnego bzu

Sposób przygotowania

1. Udka z królika posypać solą oraz pieprzem.
2. Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
3. Imbir obrać i pokroić w wąskie plasterki.
4. Czosnek obrać i przekroić na pół.
5. Paprykę pepperoni przekroić na pół, usunąć z niej pestki i grubo pokroić.
6. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, wyjąć z garnka i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
7. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsypać cukier oraz śliwki i podlać winem ze śliwek.
8. Natkę umyć i posiekać.
9. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
10. Do garnka wrzucić imbir, czosnek, paprykę pepperoni, anyżek, orzeszki piniowe oraz listek laurowy i podlać całość bulionem oraz sokiem z czarnego bzu.
11. Włożyć mięso, wstawić garnek do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut.
12. Od czasu do czasu podlewać królika bulionem.
13. Odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i zagęścić sos.
14. Na koniec przyprawić go solą oraz pieprzem.
15. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem.
16. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: