Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Królik duszony z rozmarynem

Zwierzyna drobna

Składniki

  • 3 królicze udka
  • 1 litr maślanki
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania

1. Udka ułożyć głębokim naczyniu i zalać maślanką. Zostawić w chłodzie na minimum 36 godzin.
2. Wyjąć z zalewy. Opłukać i podzielić na kawałki.
3. Wymieszać kilka łyżek oliwy z solą , pieprzem i papryką.
4. Odstawić kilka godzin dokładając do marynaty rozmaryn.
5. Rozgrzać olej na patelni – wrzucić rozmaryn.
6. Kłaść kawałki królika i obsmażać na rumiano.
7. Przełożyć mięso do garnka.
8. Na patelnię po smażeniu królika wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić – posypać w trakcie obsmażania odrobiną brązowego cukru by łatwiej się karmelizowała – przełożyć do garnka z mięsem.
9. Podlać wodą, wrzucić ziarna ziela angielskiego, liście laurowe , rozmaryn z patelni i dusić na średnim gazie pod przykryciem do miękkości ( 1,5 – 2 godzin , z tym , że ostatnie 30 minut odkryte by sos odparował – po odparowaniu powinno zostać ok. 1 szklanki sosu)
10. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi.
11. Sos podawać z kawałkami cebulek lub przetarty przez sito ( można go zaciągnąć śmietanką ).

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: