Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Gulasz z dzika w czerwonym winie

Zwierzyna gruba

Składniki

  • 1 kg mięsa z dzika
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • kieliszek brandy
  • cebula
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 5 goździków
  • ziele angielskie
  • dwa listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • seler
  • butelka czerwonego wina
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Pokroić w kostkę boczek i marchewkę. Szalotki, czosnek, seler i cebulę pokroić na większe kawałki
2. Dodać ziele angielskie, tymianek, listki laurowe oraz goździki.
3. Mięso połączyć ze składnikami, zalać dwiema szklankami wina oraz kieliszkiem brandy.
4. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
5. Odcedzić marynatę.
6. Mięso podsmażyć 5 minut na oliwie, dodać odcedzone warzywa, dodać 2 łyżeczki mąki.
7. Podsmażyć.
8. Następne dodać marynatę, pozostawić na małym ogniu na 2- 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. Dodać pieprz i sól do smaku.
10. podawać z ziemniakami z pieca, z łyżeczką kwaśnej śmietany, posypać koperkiem.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: