Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Zalewa do peklowania

Marynaty

Składniki

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli peklowej
  • 5 liści laurowych (pokruszone)
  • 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)

Sposób przygotowania

Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę).
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek.
Wystudzić wywar, dodaćsól peklującą i dokładnie wymieszać.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: