Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Grzaniec Miodowy II

Nalewki i grzańce

Składniki

  • 1,5 l miodu pitnego półtoraka lub dwójniaka
  • 300 g miodu (oprócz spadziowego)
  • goździki ok. 0,6 – 0,7 g
  • suszone owoce jałowca – 5-10 szt.
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa ok. – 1 łyżeczka
  • imbir ok. 0,6 – 0,7 g
  • laska wanilii ok. 0,4 – 0,6 g
  • pieprz czarny ok. 0,14g

Sposób przygotowania

Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne. Przyprawy należy utłuc w moździerzu. Dodawać z umiarem, ponieważ możemy całkowicie utracić smak gorącego miodu i będziemy pić najzwyklejszy kordiał korzenny.

Miód pitny podgrzać do temp. 50-55 C, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy i utrzymywać pod przykryciem w temp. ok. 55 C przez 5- 7 min. Pić gorący w glinianych lub porcelanowych naczyniach, które dłużej utrzymują ciepło. Do podgrzewania miodu możemy również używać specjalnych podgrzewaczy. Niestety, dozowanie przypraw w tym przypadku będzie troszkę utrudnione.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: