Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Gulasz z dzika

Myśliwski stół

Składniki

  • szynka lub łopatka z dzika,
  • smalec do smażenia,
  • 3 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • pół małego selera,
  • mała pietruszka,
  • pół małej pietruszki,
  • 1 czerwona ( zielona lub zółta) papryka,
  • 4 pieczarki,
  • kilka grzybków suszonych,
  • 6-7 suszonych żurawin,
  • 3 śliwki suszone lub wędzone,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • łyżka musztardy (dijon, sarepskiej, kozackiej lub miodowej)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe
  • szczypta lub według uznania -suszone zioła (majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra),
  • sól i pieprz
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina .

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę oraz obsmażyć dobrze ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla, lub garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Przełożyć do mięsa. Na tłuszcz wsypać paprykę słodką i wyłożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszając pozwolić papryce wchłonąć tłuszcz. Uważać żeby nie przypalić papryki. Na patelnię wlać wino. Zagotować. Następnie zawartość patelni należy wlać do rondla z mięsem. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kawałków dziczyzny. Włożyć do garnka. Teraz pora na pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem trochę ponad godzinę ( aż do zupełnej miękkości mięsa). Należy co jakiś czas mieszać i podlewać w razie potrzeby wodą lub bulionem, albo winem.

Gulasz najlepiej smakuje z kluskami śląskimi! Smacznego!

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: