Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Pasztet z zająca

Myśliwski stół

Marynata: Należy zagotować 3/4 litra wina, pamiętając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy 5 łyżek oleju, 200 ml octu, 2-5 cebule, czosnek, marchewkę, 1/2 pęczka natki, 4 listki laurowe, 3 goździki, sól, pieprz.  

Składniki

  • ok. 3 kg tuszy zająca
  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 500 g słoniny
  • marynata,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Mięso zająca, wieprzowe i słoninę umyć, pokroić zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Mięso wyjąć, osączyć. Marynatę przelać do rondla, gotować bez przykrycia, aż zostanie połowa.

Mięso zemleć, dodać jajka, mąkę, 3 łyżki marynaty przetartej przez sito, sól, pieprz do smaku, wyrobić, przełożyć do formy. Naczynie z pasztetem wstawić do pojemnika z gorącą wodą. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st, wstawić pasztet, piec 2 godziny w kąpieli wodnej.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: