Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Fasolka konserwowa

Przetwory

Składniki

  • strąki fasolki szparagowej
  • słoiki – najlepiej litrowe
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

Fasolkę umyć, obciąć końce i ogonki. Zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić fasolę do wrzącej wody, gotować tak 7-8 minut na średnim ogniu, odcedzić. Przygotować zalewę – zagotować wodę z dodatkiem soli i kwasku.
Układać do słoików – można układać całe strąki lub pokroić. Zalać gorącą zalewą, dokładnie wytrzeć słoik i mocno zakręcić. Pasteryzować – 1 l słoje około 40 minut od zagotowania, mniejsze, chwilę krócej.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: