Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Cukinia konserwowa

Przetwory

Składniki

  • cukinia – jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l,
  • marchew,
  • korzeń chrzanu,
  • czosnek,
  • 1l octu,
  • 18 szklanek (250ml) wody,
  • 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 2 płaskie łyżki gorczycy,

Sposób przygotowania

Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 łyżki gorczycy – razem zagotować.

Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować 10min.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: