Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Galeria przypraw i ziół

Czy wyobraża sobie ktoś potrawę bez szczypty przypraw?

Umiejętność dobierania przypraw oraz ich łączenia, owocuje wyśmienitym smakiem i aromatem przygotowywanych dań, dlatego warto posiąść tą wiedzę.

 

Ważne aby przy dodawaniu i mieszaniu przypraw zachować umiar, ponieważ powinny one wzbogacać i wydobywać smak potrawy, a nie go zdominować.

W wielu poradnikach czy książkach kucharskich znajdują się sugestie, które przyprawy nadadzą niepowtarzalny smak dziczyźnie. Z mięsem bażanta komponuje się: gałka muszkatołowa, koper włoski, pietruszka, bazylia, koperek, liść laurowy. Gęś możemy doprawiać koprem, pietruszką, selerem, szafranem, zaś kaczkę przyprawą curry, gałką muszkatołową, melisą, majerankiem, papryką. W przypadku mięsa z kuropatwy niezbędny będzie jałowiec i zielona pietruszka. Jeśli natomiast chcemy przygotować danie z dzika, bądź jelenia to w naszej kuchni powinny znaleźć się – liść laurowy, ostra papryka, owoce jałowca, ziele angielskie. W przypadku sarniny wskazane jest przygotowanie marynaty z jarzyn i wina oraz owoców jałowca. Z mięsem zająca najlepiej komponuje się cebula, cząber, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie. Wśród wymienionych przypraw wskazywaliśmy wielokrotnie na jałowiec. Tej oto przyprawy nie powinno zabraknąć, jeśli zależy nam na zachowaniu wyrazistości przygotowywanych przez nas potraw. Warto dodać, że jałowiec jest szczególnie polecany do pasztetów, marynat, nadzienia sarniny i innych potraw z dziczyzny. Używany jest powszechnie do wyrobu wędlin myśliwskich ze względu na aromatyczny, korzenny smak i delikatny zapach. Co ciekawe w kuchni myśliwskiej nie powinno brakować również rozmarynu, który dodatkowo ułatwia trawienie tłuszczów.

Przyprawy do dziczyzny

czosnek
Wszelkie mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos, kiełbasy, mięsa na zimno, marynaty do dziczyzny. Zapobiega zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki.

cytryna
otartą skórkę i sok z cytryny stosuje się do zalew, zapraw i marynat, pieczonej i duszonej dziczyzny oraz pieczonego dzikiego ptactwa.

estragon
w małych ilościach do wszelkiej dziczyzny, szczególnie do bigosu myśliwskiego. Poprawia apetyt i trawienie.

gałka muszkatołowa
startą gałkę używa się do pasztetów i czasami pieczonego dzikiego ptactwa. Poprawia trawienie, zmniejsza nadkwasotę żołądka.

goździki
zalewy i marynaty, mięsa pieczone i duszone, pasztety. Stosować z umiarem!

grzyby suszone
do wszelkich mięs duszonych, szczególnie do dzika i zająca , bigosu, pasztetów.

jałowiec
nadaje potrawom z dziczyzny specyficzny, korzenny aromat. Używa się go z umiarem do marynat, zapraw, wszelkich potraw z dziczyzny i dzikiego ptactwa, do pasztetów, bigosu i kiełbas, do wędzenia. Działa moczopędnie i wiatropędnie, pobudza perystaltykę jelit, poprawia apetyt wpływając na wydzielanie soków żołądkowych

kminek
w ziarenkach lub zmielony, w małych ilościach do gulaszu z dzika. Jest znanym i uznanym środkiem na poprawę apetytu oraz wzmocnienie żołądka, przeciwdziała wzdęciom

kolendra
w ziarenkach dodaje się do zalew, zmieloną czasem naciera się dziczyznę do pieczenia. Poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza apetyt, oczyszcza krew

koperek
drobno posiekany używamy do zup, sosów i potraw z dzikiego ptactwa. Napar z suszonych liści kopru jest doskonałym domowym środkiem przeciw wzdęciom i kłopotom z trawieniem.

natka pietruszki
drobno posiekanej używamy do zup, sosów i potraw z dzikiego ptactwa.

liść laurowy
nieodzowny składnik zalew, zapraw, marynat, sosów, pasztetów i bigosu, lecz powinny być stosowane z umiarem. Można także dodawać do pieczeni mających lekko kwaskowaty smak (na. z jelenia, sarny, zająca).

majeranek
mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos myśliwski, dzikie ptactwo. Pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa wiatropędnie i moczopędnie, ma właściwości uspokajające.

papryka w proszku ostra i słodka
sosy, dziczyzna pieczona i duszona, bigos, pieczone dzikie ptactwo, paprykarze. Bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość witaminy C, olejków lotnych, pektyn, soli mineralnych i karotenoidów.

pieprz czarny i biały
pieprz czarny w ziarnkach stosuje się do zalew, marynat i zup. Mielony – do wszelkich potraw z dziczyzny. Pieprz biały, jako delikatniejszy w smaku i bardziej aromatyczny – do potraw z dzikiego ptactwa. Pieprz wpływa na pobudzenie apetytu i sprzyja trawieniu. Trzeba jednak stosować go z umiarem, w przeciwnym wypadku może spowodować podrażnienie wątroby, nerek, jelit itp.

pieprz ziołowy
wbrew pozorom nie jest tylko namiastką pieprzu naturalnego lecz wzbogaca aromat wielu potraw z dziczyzny, szczególnie bigosu i mięs duszonych

pomidory
świeże lub jako koncentrat. Dziczyzna pieczona i duszona, gulasz, bigos, także do dzikiego ptactwa.

rozmaryn
zalewy do peklowania. Wywar z rozmarynu stosowany jest na wzmocnienie żołądka, układu nerwowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo.

śliwki suszone
dziczyzna pieczona i duszona, bigos.

tymianek
marynaty do dziczyzny, dzikie ptactwo. Ze względu na silny aromat należy stosować go z umiarem. Ma wielostronne działanie lecznicze: poprawia apetyt, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, wzdęcia, łagodzi kaszel.

ziele angielskie
stosowane do zalew, zapraw, marynat, mięs duszonych, bigosu, pasztetów.

ZIOŁA DO DZICZYZNY

Dzik:
liść laurowy, ostra papryka, owoce jałowca, ziele angielskie, czosnek

Sarnina:
cząber, jałowiec, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia

Królik i zając:
bazylia, liść laurowy, majeranek, lubczyk (nasiona), rozmaryn, szałwia

Gołąb:
jagody jałowca, rozmaryn, tymianek

Bażant:
gałka muszkatołowa, koper włoski, pietruszka, bazylia, koperek, liść laurowy

Kaczka:
estragon, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia

Gęś:
majeranek, szałwia

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: