Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz
w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Walory Dziczyzny

Wśród wielu rodzajów mięs, prawdziwym rarytasem w kuchni jest dziczyzna, która czyni każdą potrawę istną ucztą dla podniebienia. Ten rodzaj mięsa cechuje ciemniejszy kolor, bardziej zbita struktura oraz dużo mniejsza ilość cholesterolu.

Do tego dziczyzna jest o wiele zdrowsza niż mięso zwierząt rzeźnych, można w niej znaleźć takie cenne dla zdrowia pierwiastki jak magnez, żelazo czy fosfor. Cechuje się przede wszystkim mniejszą zawartością tłuszczu, co z kolei sprawia, że mięso to jest mniej kaloryczne, więc delektując się jego smakiem, nie musimy być zaniepokojeni, o dodatkowe centymetry tu i ówdzie. W 100 g dziczyzny może być nawet o 100 kcal mniej, niż w mięsie wieprzowym. Wskazane jest zwłaszcza mięso pochodzące z dzikiego ptactwa, czyli kuropatw czy bażantów, które poza doskonałym smakiem, jest delikatne i lekko strawne. Spożywanie dziczyzny przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, poprawia perystaltykę jelit, wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Mięso jest bardzo chude, a do tego jest ono cenione zwłaszcza dzięki walorom zapachowym, które unoszą się w kuchni w trakcie przyrządzania posiłków na jego bazie. Warto wiedzieć, że średnia zawartość białka w mięsie zwierząt łownych wynosi 21-23 %, a zawartość tłuszczu tylko 1,1-8%.!

Przepis Rosół z bażanta Rosół z bażanta
Przepis Bigos myśliwski Bigos myśliwski
Przepis Smalec z dzika Smalec z dzika
Przepis Pasztet z zająca Pasztet z zająca
Przepis Gulasz z dzika Gulasz z dzika
Przepis Wątróbka duszona z cebulką po myśliwsku Wątróbka duszona z cebulką po myśliwsku

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z wydarzeniami w PZŁ!

Kontakt


Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

22 55 65 500 do 510
22 826 20 51 do 53

pzlow@pzlow.pl
fax: +48 22 826 33 22


© 2002-2019 PZŁ. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wdrożenie: