Komunikat w sprawie publikacji Fundacji "Ludzie Przeciw Myśliwym"

W związku z publikacją zamieszczoną na profilu na Facebooku Fundacji „Ludzie Przeciw Myśliwym”, zawierającą zdjęcie lisa znajdującego się na drzewie, Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego informuje, że przedstawiona sytuacja zostanie szczegółowo wyjaśniona zarówno przez Zarząd Okręgowy, jak i Zarząd Główny PZŁ. Dołożymy wszelkich starań, aby zweryfikować informacje zawarte w publikacji. Jeśli w toku postępowania okaże się, że zostały naruszone przepisy prawa, wobec myśliwego zostaną wyciągnięte stosowne konsekwencje. Szacunek dla zwierzyny jest wartością nadrzędną, obowiązującą każdego myśliwego.

Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego niezmiennie podkreśla, że każdy myśliwy jest zobowiązany do przestrzegania zarówno Zbioru zasad etyki i tradycji łowieckiej, jak i przepisów prawa, które obowiązują zawsze, zarówno podczas polowania, jak i po jego zakończeniu. Kilka tygodni temu Zarząd Główny PZŁ w specjalnym komunikacie przypomniał myśliwym w całej Polsce o konieczności przestrzegania wyżej wymienionych przepisów. Podkreślono szczególną wagę etyki łowieckiej i szacunku do zwierzyny.

Stanowczo podkreślamy, że każdy z blisko 126 tysięcy członków Polskiego Związku Łowieckiego ma obowiązek przestrzegania zarówno prawa, jak i zasad etyki łowieckiej.